Strony - wersja testowa

czwartek, 20 sierpnia 2015

szybkie ciasto owocowe

Wiem, że ciasto to nie rękodzieło, a tylko takie chciałam publikować zakładając bloga. Chociaż w sumie... składniki nakładasz rękoma, mieszasz, wstawiasz do piekarnika, a potem zjadasz - jednak to rękodzieło :)
Przepis jest właśnie tak banalnie prosty, a ciasto wychodzi niebiańsko pyszne.
Lato to czas gdy kupuję mnóstwo lokalnych lub krajowych owoców. Kupuję i zjadam w ilościach hurtowych. Nie zawsze jednak jestem szybsza niż moje koleżanki  muszki owocówki. I właśnie na złość muszkom musiałam coś zrobić z gruszkami i nektarynkami, które zaległy na samym dole patery. Powstało szybkie ciasto gruszkowo-nektarynkowe.
Ja użyłam 2 gruszek i 2 nektarynek, ale nadadzą się wszelkie inne owoce (nawet te z puszki). Mieszałam ręcznie, bo nie chciało mi się wyjmować miksera.


PROSTE EKSPRESOWE CIASTO OWOCOWE

składniki 
(ilości na foremkę ok 25x12cm, tzw. keksówkę) 
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki cukru (można troszkę więcej jeśli lubicie bardziej słodkie)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie (8g) cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • mały jogurt naturalny lub naturalny serek homogenizowany (ok 200g)
  • 1/3 szklanki oleju
  • owoce   (optymalne na podaną ilość ciasta są np. 3 średnie brzoskwinie, albo 2 duże gruszki, generalnie ilość owoców trzeba dobrać w zależności czy lubicie jak jest ich dużo w całym cieście, czy jedynie na wierzchu)
  • składnik deluxe: jeśli w czeluściach spiżarki zostało Wam trochę czekolady to można dodać niewielką garść startej czekolady. Ja użyłam wielkanocne czekoladowe jajka :)  
  •  cukier puder do posypania
przygotowanie
Owoce obieramy ze skórki i kroimy. Wszystko jedno jak :) w kostkę, paski, ćwiartki, co tam chcecie.
Włączamy piekarnik i nastawiamy na 180*C.
Wszystkie suche składniki po kolei wsypujemy do miski: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, (czekoladę jeśli dodajecie). Potem składniki mokre: jaja, jogurt, olej. Mieszamy wszystko i właściwie już. Na koniec owoce. Ja gruszki wmieszałam w ciasto, a nektarynki wrzuciłam na wierzch. Ale panuje dowolność. Te wrzucone na górę i tak troszkę opadną.
Wstawiamy do piekarnika na ok 40-50min. Metoda suchego patyczka się przydaje. 
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem. 

Ledwo zdążyłam pstryknąć zdjęcie. Cud, że nie ma na nim łapczywych rąk :)





3 komentarze:

  1. a tak na gorący piekarnik od razu na 180st wrzucasz ? i pieczesz przez te 40 min w 180 czy manipulujeesz temperaturą? Ostatnio upiekłam tak murzynka. I po 15min patyk był suchy i nie wiedziałam czy mam trzymać dalej tak jak w przepisie czasowo. Ciasto ogolnie takie suchawe wyszło. i zastanawiałam się co zrobiłam nie tak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja wstawiam do nagrzanego na 180 i w takiej temperaturze też piekę. to ciasto ma sporo owoców, a one nadają wilgotność. moje wyszło lekko mokrawe bo takie lubię :)

      Usuń
  2. uwielbiam takie szybkie ciasta do przygotowania i do znikania;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...